Tilbage

PREVent Tønder

PREVenT

Tønder kommunes unge 15-25 årige kan få gratis, vejledning og rådgivning om prævention, kønssygdomme, krop og sex ved siden af den viden, de kan få via skoler, sundhedsplejersker og egen læge.

Der er også mulighed for at blive testet for graviditet, kønssygdomme (klamydia og gonoré) og få udleveret gratis kondomer.

PREVenT holder til i Ballasts lokaler Ved Slotsbanken 14, 6270 Tønder.

Åbningstiden er klokken 14-16 hver tirsdag (ferielukket 6 uger om året). Der er ikke tidsbestilling

Klinikken er som udgangspunkt bemandet af jordemoder Vivi Lauridsen, der også kan træffes på telefon 20 57 12 96

Lidt om navnet
Prevent betyder forebyggelse og derudover, så er der i bogstaverne referencer til, hvad vi tilbyder.

Prævention (vejledning og rådgivning + gratis kondomer)

Rådgivning og Vejledning om prævention, kønssygdomme, krop og sex

Edukation (undervisning på skoler og ungdomsuddannelser)

Test (gratis og uden tidsbestilling)

Baggrund for tilbuddet
I Danmark var der i 2022 ca. 41.000 tilfælde af klamydia. Unge i alderen 15-29 år stod for 86% heraf. (Statens Serum Institut 2023). Det vil vi gerne i Tønder være med til at nedbringe.

Både klamydia og gonoré har de seneste ti år været stigende, særligt iblandt unge, i Danmark. Sexsygdommene kan have konsekvenser for individet og for samfundet. Hos mænd eller personer med en penis kan ubehandlet klamydia og gonorré føre til infektion i urinrøret, testikler og bitestikler. For kvinder eller personer med en skede kan ubehandlet klamydia og gonorré forårsage underlivsbetændelse, kroniske underlivssmerter, skade æggelederne, øge risikoen for graviditet uden for livmoderen og medføre nedsat frugtbarhed til bekymring for individ såvel som samfundet. Konsekvenserne af en klamydia infektion kan mindskes ved hurtig diagnosticering og behandling. Kun hver fjerde kvinde med klamydia har tegn på smitte, og kun hver anden smittede mand har symptomer. Det medfører, at mange smittebærere smitter andre med sygdommen uden at være bevidste om det. Fra sex og Samfunds hjemmeside Sex & Samfund

"Det er en farlig tendens, at klamydiasmitten konstant stiger. Klamydia er en alvorlig og smitsom sexsygdom, hvis den ikke behandles. Sex er dejligst, hvis man ikke bliver syg, og vi er som samfund nødt til at nå de unge med budskabet om at bruge kondom. Men vi har også brug for, at særligt de unge mænd lader sig teste mere. Der er alt for få, der lader sig teste, og derfor er mørketallet nok højere" siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.

"Vi har et fælles ansvar for at knække klamydiakurven. For at knække kurven, skal flere beskytte sig med kondom, lade sig teste og behandles. Men vi kan se, at særligt unge mænd ikke lader sig teste. Måske fordi de tror, at det altid er testning via penis, som mange tænker er ubehageligt. Men testning kan lige så godt blot være en urinprøve. Derudover antager vi, at mange ikke kender konsekvenserne af ubehandlet klamydia, men i yderste konsekvens kan man blive infertil, og det gælder både mænd og kvinder" siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.

"Det er vigtigt, at de unge føler sig trygge og har fleksibilitet til at vælge det testtilbud, der passer bedst til dem. Nogle foretrækker egen læge eller en supplerende testklinik. Andre foretrækker en hjemmetest. Vi håber, at endnu flere kommuner vil brede deres palette af testmuligheder ud og dermed styrke forebyggelse og behandling af sexsygdomme" siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.

Danske unge slår igen egen rekord i klamydia - se hvor udbredt sygdommen er i din kommune | Sex & Samfund

Seksuel sundhed
Ikke alle unge kan tale med forældre eller venner om seksuel sundhed og der kan være langt imellem besøgene hos egen læge eller sundhedsplejerske, hvor man kan få en individuel snak. Vi vil gerne give en ekstra mulighed for at komme og tale med en fagperson om seksuel sundhed, så de unge kan få den nødvendige hjælp og vejledning i tide til at forebygge.

Der er mange tendenser i tiden, der peger på, at mange unge får deres seksuelle grænser overskredet, at unge er dårlige til at afkode andres intime grænser, mærke sine egne grænser og til at tale om sex og lyst med hinanden.

Evnen til at kommunikere seksuelt, aflæse grænser, genkende egen lyst og ulyst er ‘sprog’ og kompetencer, som skal udvikles, og vi kan tydeligt se, både i samfundsdebatten, og når vi spørger de unge, at mange af dem aldrig har fået det lært. Det skal vi lave om. Både for at forebygge krænkelser, men bestemt også for at løfte de positive seksuelle oplevelser og erfaringer.

Fra Ny kampagne: Danske unge er dårlige til at snakke om sex med hinanden | Sex & Samfund

Når det gælder børn og unge, handler seksuel sundhed om at lære om grænser, tolerance og fysisk og følelsesmæssig trivsel. Mange har deres seksuelle debut i ungdommen. Det kan åbne for nye følelser og spørgsmål om seksualitet og kærlighed, som de kan have brug for at tale om med andre.

Det er også centralt at lære unge at beskytte sig selv mod uønsket graviditet og sexsygdomme.

Det kan være en særlig udfordring at nå unge, der har forladt grundskolen, fordi der ikke på alle ungdomsuddannelser er seksualundervisning, og da ikke alle unge er i uddannelsessystemet efter grundskolen. Derfor er unge en gruppe, der har særligt fokus.

For at fremme den seksuelle sundhed kan man i skoler og kommuner arbejde med at kvalificere seksualundervisningen

Fra www.sst.dk/da/Borger/Seksuel-sundhed-seksualitet-og-koensidentitet/Seksualitet/Boern-og-unge