Tilbage

Smerter i brystet - brystbetændelse

I ammeperioden kan der opstå ubehag fra brystet i form af rødme, varme, ømhed, hævelse, knudrede områder, evt. feber.

Misforhold mellem produktion og udtømning, kan giver ophobning af mælk i brystet og det giver inflammation i vævet omkring brystet. denne tilstand kan opstå ved opstart af amning eller senere i forløbet, hvor barnets behov for mors mælk ændre sig.

Inflammationen resulterer i væske omkring brystet og væsken klemmer af for mælkegangene. Der opstår mælkestase og forsnævrede mælkegange. Man skal derfor arbejde på at få væsken væk, for at mælken kan komme ud.

Anbefalinger ved ubehag fra brystet i form af rødme, varme, ømhed, hævelse, knudrede områder, evt. feber.

  • Amning efter behov – hav ikke som mål at tømme brystet. Forsøg at starte ved det påvirkede bryst.
  • Minimer brug af brystpumpe, mælkeopsamler/silikonebrystpumpe
    Sørg for at barnet får godt fat ved brystet
  • Brug evt. varme umiddelbart inden amning, da nogen oplever lettere afløb fra brystet
  • Bevæg brystet op, ned, til siderne og rundt – gerne 5 min ad gangen inden amning. Det vil bidrage til at få overskydende væske væk fra brystet, så mælken flyder lettere.
  • Dræn væskeophobninger væk fra brystet. Løft en smule i huden med blide cirkelbevægelser under kravebenet og under armhulen. Stryg med let berøring af flad hånd op imod kravebenet og armhulen.
  • Du kan bruge kolde omslag (f.eks en våd, opvreden klud, der har ligget på køl) i 10-20 min. ad gangen mellem amningerne. Det hæmmer hævelsen. Undgå direkte på vorten.
  • Tag evt. smertestillende Ibumetin 400 mg x 4, Pamol max. 1 g x 4)

Er der hurtig forværring eller manglende bedring indenfor 12 til 24 timer, da kontaktes læge med henblik på eventuel antibiotisk behandling eller indlæggelse. Er der derimod bedring inden for 12 til 24 timer, tyder det på en abakteriel brystbetændelse og denne vil sandsynligvis forsvinde med ovenstående tiltag.