Tilbage

Gode links til graviditet og småbørnsfamilier

Her kan du finde links til sider om sundhed, sygdom og trivsel

Graviditet

Forældreskab

Tønder Kommune har flere forskellige tilbud til den gravide familie som fødselsforberedelse, En god start sammen og tilbud til gravide med overvægt. Gravide med overvægt kan få hjælp til en sundere livsstil gennem sundhedsafdelingen i Tønder Kommune.

Se Tønder Kommunes tilbud her

Sygehus som fødested

Som gravid har Sygehus Sønderjylland og Sydvestjysk Sygehus samlet de vigtigste informationer om scanninger, undersøgelser i graviditeten, jordemoderkonsultation, fødsels- og forældreforberedelse mm. Oversigten af information, tilbud og muligheder er samlet i de to links herunder.

Information fra Sygehus Sønderjylland, Aabenraa

Information fra Sydvestjysk Sygehus, Esbjerg

Mødrehjælpen

På Mødrehjælpens hjemmeside, kan du finder svar forskellige ting fra forældreskab, graviditet, fødsel, søvn, og barnets udvikling til barnet er tre år. Informationen formidles som artikler og små videoklip. 

Besøg en god start her.

Sunde vaner ved graviditet

Hvis du tænker på at blive gravid eller allerede er gravid, er der gode råd at hente i Sundhedsstyrelsen pjece Sunde vaner - før, under og efter graviditeten. Pjecen "Sunde vaner " er oversat til flere forskellige sprog. 

Her kan læse om de Sunde vaner 

Sunde vaner på engelsk, fransk, arabisk, tyrkisk, pastho, polsk, somali, urdo

Når du er gravid eller ammer, har du behov for flere næringsstoffer f.eks. vitaminer og mineraler. Der er også visse fødevarer, du skal undgå eller holde igen med af hensyn til barnet. Anbefalinger om sund varieret kost og hvilke ting du bør undgå i din kost kan du læse mere om på hjemmesiden Alt om kost

Få her mere at vide om kost, når du er gravid fra Fødevarestyrelse

Til den kommende far

Allerede inden barnet kommer til verden, kan du som far have en masse spørgsmål og tanker. Under graviditeten vil der ske en masse forandringer med din kæreste og måske i parforholdet. Det kan også være, at du allerede spekulerer på fødslen, barnet og hvilken type far, du godt kunne tænke dig at være.

På hjemmesiden "Far for livet" vil du kunne finde svar på mange af de spørgsmål og emner, der relaterer sig til snart at blive far.

Her kan du komme videre til hjemmesiden "Far for livet"

Forældrebarsel

Forældre har tilsammen ret til 48 ugers orlov med barselsdagpenge efter barnets fødsel. Derudover vil mødre fortsat have ret til fire ugers orlov før fødslen med barselsdagpenge.
De 48 ugers orlov bliver delt ligeligt mellem forældrene, så hver forælder som udgangspunkt har 24 ugers orlov efter fødslen med barselsdagpenge. Ud af de 24 uger skal to af ugerne holdes i forbindelse med fødslen.
For lønmodtagere vil yderligere ni uger være øremærket. Det betyder, at i alt 11 orlovsuger med barselsdagpenge er øremærket og kan derfor ikke overdrages til den anden forælder. Det vil også sige at selvstændige, ledige og studerende er undtaget.
De resterende 13 uger med barselsdagpenge kan man derimod overdrage til den anden forælder, hvis man ikke selv ønsker at holde orloven.

Guide til FAR PÅ BARSEL og barselsregler

Læs mere om barsel og orlov - barselsdagpenge på Borger.dk 

Sundhed og sygdom

APP

Sygehus Sønderjylland har en App "Mit Sygehus" hvor der er mange forskellige beskrivelser, små filmklip og oplysninger omkring graviditet, nybagt forældre, barsel, børns trivsel og udvikling i den første tid. For eksempel barnets udvikling i graviditeten uge for uge, mors velbefindende efter fødslen, opstart af amning, sutteteknik, håndudmalkning, barnets første afføring, badning af et spædbarn, navlepleje og meget andet.

En App der kan være nyttig i en tid, hvor der sker nye ting og forandringer, med et lille barn i vente og rollen som forældre. 

Se vejledning til at hente App her

Når du har hentet App'en, følg da nedenstående:

1. Vælg sygehus - Sygehus Sønderjylland

2. Vælg Kvindesygdomme og Fødsler, for oplysninger om graviditeten, - se under menu

3. Vælg "Børn og Unge" for oplysning og derefter "nybagte forældre" under neonatal og barsel, - se de forskellige informationer under menu.

Sunde Børn

Sundhedsplejen udleverer 1 gratis eksemplar af Sundhedsstyrelsens bog "Sunde Børn", til alle familier der venter deres første barn. Det er desuden muligt for alle at downloade et gratis PDF-eksemplar. I sunde børn kan du læse alt om barnets trivsel fra nyfødt til 2 år. 

Her kan du hente Sunde Børn fra Sundhedsstyrelsen

Forebyg vuggedød - og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved

Sundhedsstyrelsen anbefaler at:

Spædbørn altid sover på ryggen

Mor skal undgå at ryge under graviditeten, og barnet skal ikke udsættes for tobaksrøg efter fødslen

Forældrene skal sørge for, at barnet ikke får det for varmt, når det sover

Sundhedsstyrelsen har udgivet en pjece omkring forebyggelse af vuggedød og undgå skæv hovedfacon og fladt baghoved. Den er oversat til engelsk, arabisk, farsi, somali, rumænsk, polsk og ukrainsk.

Her kan du læse pjecen om forebyggelse af vuggedød og skæv hovedfacon 

Vaccinationsprogram

Sundhedsplejen anbefaler at du lader dit barn vaccinere i henhold til det danske vaccinationsprogram. 

Her kan du læse om det danske vaccinationsprogram

Smitsomme sygdomme hos børn og unge

Sundhedsstyrelsens har også informationsmateriale til forældre om de mest hyppige smitsomme sygdomme, samt vejledning i forhold til institutioner, skoler, forældre og sundhedsvæsenet.

Her kan du læse Sundhedsstyrelsen vejledning om de mest almindelige smitsomme sygdomme hos børn og unge

Her kan du læse om smitsomme sygdomme hos børn og unge

Børnelægerne børnetips ved sygdom

Børnelægerens Børnetips er otte korte film, der samler alle de bedste råd om at have syge børn. filmene omhandler ondt i halsen, feber, ondt i mave, ondt i øret, opkast og diarre, røde øjne, udslæt, vejrtrækningsbesvær og coronavirus. Her kan du få børnelægers tips og råd til, hvad du selv kan gøre og skal være opmærksom på, når dit barn er syg. I de små film får du også vejledning i, hvornår du skal kontakte din egen læge, akuttelefon/lægevagt eller 112. 

Filmene om råd og vejledning er på både dansk, engelsk og arabisk

Filmene fra børnelægerne kan du se her

Forstoppelse

Cirka 20 % af alle børn og unge mellem 4 og 18 år, har på et eller andet tidspunkt haft forstoppelse. 

5 % har en underliggende lidelse som grund til deres forstoppelse, men  95 % kaldes funktionel forstoppelse og skyldes ikke nogen (organisk) sygdom.

Hos de 95 % af børnene, hvor der ikke er nogen underliggende lidelse kan årsagerne være mange:

  • Dårlige toiletforhold som gør at børnene "holder sig" og derved ikke kommer på toilettet når trangen er der
  • At barnet ikke sidder godt og afslappet på toilettet, med støtte til fødderne
  • At de bliver forstyrret på toilettet
  • Hvis kosten indeholder for lidt fibre
  • At barnet får for lidt væske
  • At barnet bevæger sig for lidt
  • Smerter ved afføring, for eksempel på grund af en rift i lukkemusklen ( så de holder afføringen inde).​

Du kan læse mere om forstoppelse på drillemaven.dk

Væk med bleen

Når dit barn er 1½-2 år gammelt, begynder det at få en fornemmelse af blærens og tarmens lukkemuskler. Det er nu, de fleste børn begynder at vise de første tegn på, at de er klar til at blive introduceret for potten eller toilettet. Rent biologisk bliver barnet klar til det, fordi det nu begynder at tømme blæren helt og få afføring i portioner. Pottetræning dækker både træning på potte og på toilet. Det er ikke afgørende, om I træner på potte eller toilet, men det kan til gengæld være afgørende, at I kommer i gang med pottetræningen, når barnet viser tegn på at være klar.

Her kan du læse og høre med om, hvad du skal være opmærksom på, når bleen skal væk.

De fleste børn på 3-4 år er renlige om dagen, forudsat at I har haft fokus på pottetræning og arbejdet med jeres barn om at nå det mål. Der kan selvfølgelig være dage, hvor det smutter, men som udgangspunkt har dit barn på dette tidspunkt styr på både blære og tarm. 

Du skal ikke vente på, at barnet selv kommer og siger, at det er klar til at træne på toilet. Bleer er i dag så gode, at barnet ikke oplever det som ubehageligt at have dem på og tisse i dem.

Bleen kan også med tiden give barnet en følelse af tryghed, og det kan gøre processen med at komme af med bleen endnu sværere. Erfaring og undersøgelser har vist, at toilettræningen bliver vanskeligere, jo ældre barnet bliver. Det sker i takt med, at barnet bliver mere selvstændigt og i højere grad får sin egen dagsorden, som måske ikke omfatter at samarbejde med jer voksne om at smide bleen.

Her får du tips og trick til hvordan du hjælper dit barn med toilettræning

Solbeskyttelse

Helt små børn bør ikke være i solen. Det bliver hurtigt for varmt for dem.  Spædbørn, som ikke kan kravle eller gå, skal holdes helt væk fra direkte sollys, og behøver derfor ikke bruge
solcreme. Større børn der bevæger sig rundt skal smøres med solcreme, der hvor tøj ikke dækker, når uv-indekset er 3 eller mere. En god tommelfingerregel er: En god børnehåndfuld solcreme til én hel barnekrop (20 ml). Det anbefales at vælge en svanemærket og allergimærket solcreme med mindst beskyttelsesfaktor 15.

Børnene bør ikke holdes indenfor, når solen er stærk. Det er nemlig vigtigt, at børnene har mulighed for at være fysisk aktive udenfor, og sollys er nødvendigt for at danne D-vitamin. Solen er vores vigtigste kilde til D-vitamin. D-vitamin dannes hurtigt i huden, så der er ikke behov for
længerevarende ophold i solen. Kroppen kan godt danne D-vitamin, selvom man beskytter sig i solen. Undersøgelser har vist, at personer, der bruger solcreme, kan have samme D-vitaminstatus som personer, der ikke bruger solcreme.

Der er gode råd at hente her i bogen "Sunde børn" fra sundhedsstyrelsen 

Der kan også læses mere om sol og små børn her fra Sundhedsstyrelsens solbeskyttelse i dagtilbud

Mad til små

Mad til små 

Når barnet er omkring 6 måneder anbefaler vi at det begynder at få andet mad end bryst eller flaske. Sundhedsstyrelsen har en bog "Mad til små" med gode råd og opskrifter til kost til barnet fra 6 måneder til 2 år. Bogen kan downloades gratis. 

Her kan du hente Mad til små fra Sundhedsstyrelsen

Der er en tilsvarende bog om kost "Mad og måltider til småbørn" fra 8 måneder til 3 år, som er oversat til flere sprog (engelsk, arabisk, farsi, somali, polsk og rumænsk)

Her kan du hente "Mad og måltider til småbørn" fra 8 måneder til 3 år

Mad og måltider er en vigtig del af hverdagen for familier med små børn. I travle børnefamilier er det rart, at madlavningen er så nem som muligt. Sundhedsstyrelsen kommer her med god inspiration, til hvordan dit barn kommer i gang med at spise andet mad end mælk, madretter og der er opskrifter på mellemmåltider samt korte film fra hverdagen med børn og mad fra forskellige madkulturer. 

Gode mad- og måltidsvaner i familier med små børn

Når der skal købes sund mad ind til familien, er det godt at gå efter varer der er mærket med nøglehulsmærket og fuldkornsmærket

Læs her mere i pjecen: "Når I køber ind".

Som inspiration og opskrifter på mad til små børn, har sundhedsstyrelsen lavet forskellige udgivelser.

Her er opskriftskort med billeder samt vejledning til fremstilling af mad til små

Social og følelsesmæssig udvikling 0-12 måneder - Forstå din baby

Filmklip af forældre/barn samspil

Socialt og følelsesmæssigt sker rigtig meget for dit barn hele første leveår. I videoteket er der mange små filmklip med om hvad babyer kan på bestemte tidspunkter i deres første leve år, og hvordan du som forældre bedst støtter den udvikling dit barn er i gang med. 

Her kan du se videoer fra Center for Tidlig indsats og Familieforskning

Trafik og forebyggelse af ulykker

Sikker trafik

På hjemmesiden fra Rådet for sikker trafik finder du råd og vejledning om sikker trafik for børn både i bil, på cykel og til fods.

Her kommer du til siden om autostole og sikker trafik i bil 

Her kommer du til siden om cykelstole og sikker trafik på cykel 

Forebyggelse af ulykker

Sikkerhedsstyrelsen og Sundhedsstyrelsen har begge udgivet pjecer med gode råd til at forebygge ulykker i hjemmet

Her kan du downloade pjecen fra Sikkerhedsstyrelsen om hvordan du forebygger ulykker

Her kan du downloade pjecen fra Sundhedsstyrelsen om hvordan du forebygger ulykker

Hvis uheldet er sket og dit barn er kommet til at spise eller drikke noget farligt, er der god hjælp at hente på Giftlinjen

Her kommer du til Giftlinjens hjemmeside

Børneulykkes fonden har udgivet en app, som hjælper med at huske på sikkerheden. Målet med den nye app er at give forældre de bedste forudsætninger for at omfavne børnenes nysgerrige sind. Børn er nemlig født nysgerrige. Der skal røres, smages og afprøves grænser, så snart muligheden byder sig, og derfor skal man som forælder have et godt øje for potentielle farer. BabySikker-appen er derfor en hjælpende hånd til forældre, som skal gøre det nemt og overskueligt at skabe sikre rammerne omkring barnet, og derved forebygge børneulykker, og skabe trivsel i barnets første leveår.

Hent BabySikker gratis i App Store eller Google Play

Familieliv og familieudvikling

Far for livet

Hjemmesiden farforlivet.dk indeholder en masse gode artikler om at blive og være far, samt oversigter over far/barn aktiviteter. Desuden kan man her downloade bogen forældre sammen som opfordrer til gode snakke om det at skulle være forældre

Her kommer du til farforlivet

Her kan du downloade bogen forældre sammen

Fars Legestue

Er du far til et barn i alderen 0-5 år - så kom i Fars Legestue. Det er gratis og uden tilmelding.

Her kan du lege og tumle med dit barn sammen med andre fædre. Du bliver mødt af en tovholder, og her er kaffe på kanden. Sundhedsplejersken kigger forbi hver anden gang i et par timer. 

Åbningstiden er hver anden torsdag i lige uger fra klokken 14-17. Mødestedet er aktuelt Medborgerhuset, Østergade 63 A, 6270 Tønder

 Partelefon

Er parforholdet under pres, og har i brug for hjælp til at komme videre? Så er der mulighed for gratis anonym rådgivning via partelefonen

Kontakt til partelefonen

Familieværkstedet

Frelsens Hær og Tønder Kommune har sammen åbnet et Familieværksted på Østergade 69 i Tønder. Familieværkstedet er et forum for familier og deres børn. Formålet er at hjælpe og støtte familier der har svært ved at klare familiens og hverdagens udfordringer.  Familieværkstedet er for hele familien. Både enlige og par med små og store børn. Alle er velkomne uanset etnisk baggrund og tro. I Familieværkstedet spiser vi sammen og laver kreative aktiviteter. Vi danner netværk og skaber forandring sammen. Der er bl.a. mulighed for deltagelse i:

Unge café - voksen café - lektiehjælp - job café - mentorordning - økonomisk rådgivning - hjemmebesøg/samtaler - akut hjælp til praktiske opgave, læse breve, indkøb og meget andet.

Interesserede kan kontakte Familieværksted direkte på adressen, Østergade 69 i Tønder eller kontakte Kajta Quilty på 31423063 eller Trine Grøn Sørensen på 31426594

Åben anonym rådgivning

I PPR Tønder er der mulighed for anonym, gratis rådgivning, enten ved fremmøde eller telehenvendelse. Åben Rådgivning er et tilbud til familier, børn og unge. Åben Rådgivning er bemandet af psykologer og pædagogiske konsulenter. Rådgivningen kan fx handle om

  • børns opdragelse, trivsel og udvikling
  • forældrenes indbyrdes forhold, og barnets oplevelse heraf
  • skilsmisse
  • udfordringer i forhold til at være ung
  • reaktioner på fx sygdomsforløb eller andet omkring barnet og familien
  • læringsmæssige problemstillinger

Her kan du læse mere om muligheden og book tid til rådgivning

Traumatiserede børn

Er du forældre til et barn der har været igennem traumatiserende oplevelser kan du i App' Parent-Guide fra Red Cross få hjælp.

For download af App se her

Alkohol, misbrug i familien

Rådgivningscenter Tønder står til rådighed, hvis du er pårørende til en misbruger og har brug for hjælp - eller selv har et misbrug og gerne vil ændre herpå.  Der er mange forskellige tilbud, der alle er gratis og kan være anonym.

Kontakt til Rådgivningscenter Tønder

Er du mellem 5-25 år og har du brug for rådgivning omkring misbrug af alkohol i familien er Ballast en mulighed. Kontakten kan være anonym og er gratis. 

Læs mere om Ballast her

TUBA står for Terapi og rådgivning for Unge, der er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere. Vi hjælper unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i en familie med alkohol- eller stofmisbrug.

TUBA yder individuel og gruppeterapi i 33 afdelinger fordelt rundt i Danmark. Online kan unge få rådgivning via chat, SMS og brevkasse i TUBA. Rådgivning og terapi er gratis.

Kontakt til TUBA

En ud af tre danskere kender ikke grænsen for, hvornår man drikker for meget og hver anden dansker vil selv gøre noget ved.  Alkohol & Samfund med støtte fra TrygFonden har udviklet AlkoLog. En app som hjælper med at holde styr på, hvor meget man drikker og giver tips til, hvordan man kan skære ned. I app'en kan man indtaste de genstande man drikker, hvornår man typisk gør det og i hvilke sammenhænge. App’en sender også remindere til ens telefon og kommer med tips til, hvordan man skærer ned på forbruget. Alene det at indtaste dine genstande, har ofte en positiv effekt på, hvor meget du drikker.  Download gratis AlkoLog herunder

Download AlkoLog gratis IOS-Apple

Download AlkoLog gratis Android - Google Play

Legeteket Tønder Kommune

Legeteket er en åben samling af legetøj og materialer til gratis udlån, og som kan benyttes af enhver - børn og/eller voksne.

Der er mulighed for specialpædagogisk vejledning til låner, forældre og evt. andre voksne i relation til brugeren.
Ideen med Legeteket er at give børn bedre mulighed for at udvikle sig. Dog er der materiale, der kun lånes ud med vejledning, såsom kommunikationshjælpemidler, kugledyner mm.

Tilbuddet gælder kun for borgere i Tønder kommune.

Adresse: Toldbodgade 8, 6520 Toftlund

Kontakt & book tid: Telefon: 74 92 98 09 - E-mail: legeteket@toender.dk

Pædagogisk vejledning hver tirsdag fra 13.00 – 15.30 v. motorik- og specialpædagog Anette Petersen og specialpædagog Tilla Marie Bjerg.

Læs mere om Legeteket her

Gode skærmvaner i familien

Har I styr på skærmen i jeres familie?

Som forældre kan det nogle gange være en udfordring at finde ud af, hvordan balancen skal være mellem skærmtid og ikke skærmtid i familien.

Det er fx en god idé at børn ikke bruger skærm lige op til sovetid. Vi ved også, at det giver en dårligere søvn, hvis man bruger sin skærm i løbet at natten.

Børns Vilkår anbefalet ingen skærmbrug for børn under 2 år. Børn under 2 år lærer at forstå verden gennem fysisk kontakt med både ting og mennesker. De har brug for at røre, lugte, lytte og smage samt at spejle sig i voksne. Det kan de digitale medier ikke tilbyde.

Børns Vilkårs skærmguide kan læses her 

Sundhedsstyrelsens kampagne ’Styr på skærm’ har nogle gode råd til, hvordan man kan aftale nogle skærmvaner med sine børn.

Materialer om Sundhedsstyrelsens anbefalinger for brug af skærm i familien kan du finde herunder. Materialerne er lavet til småbørnsforældre, der har børn i alderen 0-5 år og til forældre der har skolebørn i alderen 6-15 år .

Sundhedsstyrelsens folder "Anbefalinger for brug af skærm i familien" er oversat til engelsk, arabisk, fars, polsk, rumænsk og somali.

Læs mere om sundhedsstyrelsens anbefalinger for børns skærmbrug her

Skilsmisse

Tønder Kommune tilbyder gratis digital skilsmissehjælp til alle borgere. Hvis du/i overvejer skilsmisse, er midt i processen eller er blevet skilt, så er der hjælp at hente. Samarbejde efter Skilsmisse (SES) er en evidensbaseret digital platform, som hjælper skilsmisseforældre med at håndtere egne udfordringer, blive bedre til at forstå og støtte deres børn samt undgå typiske faldgruber i forældresamarbejdet. Platformen er udgivet på dansk, engelsk og arabisk.

Som pårørende vil der også være hjælp at hente.

Du kan gå til den digitale platform her