Tilbage

Graviditet

Her kan du læse om sundhedsplejens tilbud til dig der venter barn.

Vi  tilbyder hjemmebesøg af sundhedsplejersken i graviditeten, når du venter dit første barn. Hvis du har behov for at tale med din sundhedsplejerske, kan du også få graviditetsbesøg, selvom du har født før. Det er din konsultationsjordemoder i regionen, der henviser dig til sundhedsplejens tilbud. 

Tønder Kommune tilbyder ligeledes et graviditetsbesøg til alle gravide ca. halvvejs i graviditeten, af vores kommunalt ansatte jordemoder. Graviditetsbesøget består af en samtale, som tager afsæt i jeres behov og spørgsmål. Vi dykker ned i emner som er relevante for jer, som par og kommende forældre. Dette er et ekstra tilbud og erstatter ikke graviditetskonsultationerne hos den regionale jordemoder, egen læge eller sygehuset. Ved akut behov for hjælp i graviditeten skal du altid henvende dig til det fødested du er tilknyttet.

Tønder Kommune tilbyder i samarbejde med Sygehus Sønderjylland fødsels- og forældreforberedelseskurset "En god start sammen" til dig der venter dit første barn. 

Her kan du læse mere om tilbuddet og hvordan du tilmelder dig

Her kan du se de tilbud der er til familier der venter barn i Tønder Kommune

Her finder du sundhedsplejens kontaktoplysninger 

Bevægelse, hvilestillinger og udspænding for gravide

Bevægelse er godt for mange ting og det er specielt vigtigt i graviditeten. Dels styrker det den gravides muskulatur, så hun bedre kan klare den belastning det er, at maven vokser og tyngdepunktet skifter. Dels er det godt at styrke musklerne, så de er klar til at arbejde under fødslen. Det er ligeledes godt for barnets udvikling af f.eks. balancesansen allerede i sin mors mave.
Måden man sidder og ligger på, specielt i den sidste del af graviditeten, kan have betydning for, hvor godt barnet indstiller sig til fødslen, og fødslen forløber som udgangspunkt mere smertefrit og mere naturligt, hvis barnet er korrekt indstillet fra starten af fødslen. Generelt gælder det, at man som udgangspunkt skal sidde foroverbøjet eller ligge på siden, eller hen over en sækkepude, dyne eller lignende så ofte som muligt. Undgå den tilbagelænede stilling (som ellers giver så god plads til maven). Maven skal lave en ”hængekøje” til barnet, hvor barnet ”hænger” med kroppen/ryggen væk fra sin mors rygsøjle. Som når man luer ukrudt, plukker bær i skovbunden, vasker gulv på alle 4, eller lignende.
Fødslen forløber generelt også mere gnidningsfrit, hvis de muskler og sener, der er i spil under fødslen er så afspændt som mulig.
Fødslen har indflydelse på barselsforløbet både for kvinden og barnet, så derfor har vi samlet nogle links til forskellige øvelser i graviditeten (og nogle af dem kan også bruges under fødslen) samt råd til hvordan man bedst sidder og ligger, så du selv kan være med til at gøre noget aktivt for at forberede dig til fødslen. Der er også øvelser, som kræver hjælp af din partner.
Med ønsket om en god graviditet og fødsel til alle gravide og deres partnere.

Sundhedsplejen, Tønder Kommune

Udstrækningsøvelse i graviditeten  

Siddeposition under graviditeten 

Her er øvelser fra TrygFonden og jordemødre - Tryg med barn

Her er anbefalinger fra Gigtforeningen - AquaMama