Tilbage

Gode links til familier med skolebørn

Sikker trafik

På hjemmesiden fra Rådet for Sikker Trafik finder du råd og vejledning om sikker trafik, for børn både i bil, på cykel og til fods.

Se siden om autostole og sikker trafik i bil

Madpakke

En skoledag kræver meget energi til dit barn, derfor har dit barn også brug for en god madpakke. Bliv inspireret på fødevarestyrelsens hjemmesiden, med gode ideer til madpakken, lavet ud fra anbefalede kostråd.

Gi' madpakken en hånd

Pubertet

Sundhedsstyrelsen har udgivet en guide om teenagers udvikling.

Læs teenageguiden fra Sundhedsstyrelsen

Seksualitet

Som ung er viden om seksuel sundhed vigtig, både hvordan du passer på dig selv og din partner. Få hurtig besked om, hvilken prævention der egner sig til dig. Tjek også, om det kan være en sexsygdom, når det svier og klør. 

Mulighed for gratis download til din mobiltelefon.

Læs eller download mere om prævention her

Julemærkehjem

Er dit barn mellem 7 og 14 år og har brug for at lære noget om sunde kostvaner, motion hvordan man tackler ensomhed og mobning? Så har du mulighed for at søge om et ophold til dit barn på Julemærkehjemmet i Kollund.

Se mere om Julemærkehjemmet i Kollund

Lus

Når dit barn går i skole, vil nogle jævnligt opleve deres barn bliver smittet med lus. Andre bliver kun sjældent smittet. Når dit barn er under behandling, må det atter komme i skole. 

Læs mere om forebyggelse og behandling af lus 

App

Sygehus Sønderjylland har en App "Mit Sygehus" hvor der er mange forskellige beskrivelser og oplysninger omkring børn og unge. For eksempel omkring astma og allergi, diabetes, smerter og funktionelle lidelser

Se vejledning til at hente App her

Når du har hentet App'en, følg da nedenstående:

1. Vælg Sygehus Sønderjylland

2. Vælg Børn og Unge, - se under menu

Alkohol, misbrug i familien

Rådgivningscenter Tønder står til rådighed, hvis du er pårørende til en misbruger og har brug for hjælp - eller selv har et misbrug og gerne vil ændre herpå.  Der er mange forskellige tilbud, der alle er gratis og kan være anonym.

Kontakt til Rådgivningscenter Tønder

Er du mellem 5-25 år og har du brug for rådgivning omkring misbrug af alkohol i familien er Ballast en mulighed. 

Læs mere om Ballast her

TUBA står for Terapi og rådgivning for Unge, der er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere. Vi hjælper unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i en familie med alkohol- eller stofmisbrug.

TUBA yder individuel og gruppeterapi i 33 afdelinger fordelt rundt i Danmark. Online kan unge få rådgivning via chat, SMS og brevkasse i TUBA. Rådgivning og terapi er gratis.

Kontakt til TUBA

En ud af tre danskere kender ikke grænsen for, hvornår man drikker for meget og hver anden dansker vil selv gøre noget ved.  Alkohol & Samfund med støtte fra TrygFonden har udviklet AlkoLog. En app som hjælper med at holde styr på, hvor meget man drikker og giver tips til, hvordan man kan skære ned. I app'en kan man indtaste de genstande man drikker, hvornår man typisk gør det og i hvilke sammenhænge. App’en sender også remindere til ens telefon og kommer med tips til, hvordan man skærer ned på forbruget. Alene det at indtaste dine genstande, har ofte en positiv effekt på, hvor meget du drikker.  Download gratis AlkoLog herunder

Download AlkoLog gratis IOS-Apple

Download AlkoLog gratis Android - Google Play

Åben anonym rådgivning

I PPR Tønder er der mulighed for anonym, gratis rådgivning, enten ved fremmøde eller telehenvendelse. Åben Rådgivning er et tilbud til familier, børn og unge. Åben Rådgivning er bemandet af psykologer og pædagogiske konsulenter. Rådgivningen kan fx handle om

 • børns opdragelse, trivsel og udvikling
 • forældrenes indbyrdes forhold, og barnets oplevelse heraf
 • skilsmisse
 • udfordringer i forhold til at være ung
 • reaktioner på fx sygdomsforløb eller andet omkring barnet og familien
 • læringsmæssige problemstillinger

Her kan du læse mere om muligheden og book tid til rådgivning

Traumatiserede børn

Er du forældre til et barn der har været igennem traumatiserende oplevelser kan du i App' Parent-Guide fra Red Cross få hjælp.

For download af App se her

Familieudvikling

Partelefon

Er parforholdet under pres, og har i brug for hjælp til at komme videre? Så er der mulighed for gratis anonym rådgivning via partelefonen

Kontakt til partelefonen

Familieværkstedet

Frelsens Hær og Tønder Kommune har sammen åbnet et Familieværksted på Østergade 69 i Tønder. Familieværkstedet er et forum for familier og deres børn. Formålet er at hjælpe og støtte familier der har svært ved at klare familiens og hverdagens udfordringer.  Familieværkstedet er for hele familien. Både enlige og par med små og store børn. Alle er velkomne uanset etnisk baggrund og tro. I Familieværkstedet spiser vi sammen og laver kreative aktiviteter. Vi danner netværk og skaber forandring sammen. Der er bl.a. mulighed for deltagelse i:

Unge café - voksen café - lektiehjælp - job café - mentorordning - økonomisk rådgivning - hjemmebesøg/samtaler - akut hjælp til praktiske opgave, læse breve, indkøb og meget andet.

Interesserede kan kontakte Familieværksted direkte på adressen, Østergade 69 i Tønder eller kontakte Kajta Quilty på 31423063 eller Trine Grøn Sørensen på 31426594

Sundhed og sygdom

Smitsomme sygdom ved børn og unge

Sundhedsstyrelsens har også informationsmateriale til forældre om de mest hyppige smitsomme sygdomme, samt vejledning i forhold til institutioner, skoler, forældre og sundhedsvæsenet.

Her kan du læse Sundhedsstyrelsen vejledning om de mest almindelige smitsomme sygdomme hos børn og unge

Her kan du læse om smitsomme sygdomme hos børn og unge

Vaccinationsprogram

Sundhedsplejen anbefaler at du lader dit barn vaccinere i henhold til det danske vaccinationsprogram. Forældre til skolebørn skal være særlig opmærksom på muligheden for HPV-vaccinationen ved 12 år der er for både piger og dreng.

Her kan du læse om det danske vaccinationsprogram

Sundhedsstyrelsens vaccinationspjece kan også fås på andre sprog: Engelsk, Arabisk, Farsi, Polsk og Somali

Børnelægerne børnetips ved sygdom

Børnelægerens Børnetips er otte korte film, der samler alle de bedste råd om at have syge børn. filmene omhandler ondt i halsen, feber, ondt i mave, ondt i øret, opkast og diarre, røde øjne, udslæt, vejrtrækningsbesvær og coronavirus. Her kan du få børnelægers tips og råd til, hvad du selv kan gøre og skal være opmærksom på, når dit barn er syg. I de små film får du også vejledning i, hvornår du skal kontakte din egen læge, akuttelefon/lægevagt eller 112. 

Filmene om råd og vejledning er på både dansk, engelsk og arabisk

Filmene fra børnelægerne kan du se her

Forstoppelse

Cirka 20 % af alle børn og unge mellem 4 og 18 år, har på et eller andet tidspunkt haft forstoppelse. 

5 % har en underliggende lidelse som grund til deres forstoppelse, men  95 % kaldes funktionel forstoppelse og skyldes ikke nogen (organisk) sygdom.

Hos de 95 % af børnene, hvor der ikke er nogen underliggende lidelse kan årsagerne være mange:

 • Dårlige toiletforhold som gør at børnene "holder sig" og derved ikke kommer på toilettet når trangen er der
 • At barnet ikke sidder godt og afslappet på toilettet, med støtte til fødderne
 • At de bliver forstyrret på toilettet
 • Hvis kosten indeholder for lidt fibre
 • At barnet får for lidt væske
 • At barnet bevæger sig for lidt
 • Smerter ved afføring, for eksempel på grund af en rift i lukkemusklen ( så de holder afføringen inde).​

Du kan læse mere om forstoppelse på drillemaven.dk

Familieværkstedet

Frelsens Hær og Tønder Kommune har sammen åbnet et Familieværksted på Østergade 69 i Tønder. Familieværkstedet er et forum for familier og deres børn. Formålet er at hjælpe og støtte familier der har svært ved at klare familiens og hverdagens udfordringer.  Familieværkstedet er for hele familien. Både enlige og par med små og store børn. Alle er velkomne uanset etnisk baggrund og tro. I Familieværkstedet spiser vi sammen og laver kreative aktiviteter. Vi danner netværk og skaber forandring sammen. Der er bl.a. mulighed for deltagelse i:

Unge café - voksen café - lektiehjælp - job café - mentorordning - økonomisk rådgivning - hjemmebesøg/samtaler - akut hjælp til praktiske opgave, læse breve, indkøb og meget andet.

Interesserede kan kontakte Familieværksted direkte på adressen, Østergade 69 i Tønder eller kontakte Kajta Quilty på 31423063 eller Trine Grøn Sørensen på 31426594

Tobak - snus

Tobak

Ønsker du at ændre dine rygevaner eller stoppe med brug af snus, så er der hjælp at hente.

På XHALE får du støtte til dit rygestop – fra din stopdato (som du selv sætter), til du er røgfri. Hjælpen kommer, når du har behov for den. Den er mest intens i de første uger af dit rygestop.

Du modtager push (eller sms’er) dagligt. XHALE giver dig personlige beskeder, øvelser og videoer. I forummet kan du udveksle erfaringer om rygestoppet med andre. 

Kontakt til XHALE sker her

Sundhedsstyrelsen og Tønder Kommune har ligeledes tilbud om rygestop

Her kan du læse mere om Tønder kommunes tilbud om rygestop

Kontakt til Stoplinien sker her

Snus

Det er forskelligt, hvordan man nemmest stopper med at snuse. For nogle vil det være en god idé at  stoppe fra den ene dag til den anden. For andre kan det tage længere tid, hvor man måske starter med at skære ned på snusen.

Kontakt til "snusfornuft" sker her