Tilbage

Gode links til familier med skolebørn

Læs om sikker trafik, madpakker, sundhed og sygdom og meget mere...

Sundhed og sygdom

Smitsomme sygdom ved børn og unge

Sundhedsstyrelsens har også informationsmateriale til forældre om de mest hyppige smitsomme sygdomme, samt vejledning i forhold til institutioner, skoler, forældre og sundhedsvæsenet.

Her kan du læse Sundhedsstyrelsen vejledning om de mest almindelige smitsomme sygdomme hos børn og unge

Her kan du læse om smitsomme sygdomme hos børn og unge

Vaccinationsprogram

Sundhedsplejen anbefaler at du lader dit barn vaccinere i henhold til det danske vaccinationsprogram. Forældre til skolebørn skal være særlig opmærksom på muligheden for HPV-vaccinationen ved 12 år der er for både piger og dreng.

Her kan du læse om det danske vaccinationsprogram

Sundhedsstyrelsens vaccinationspjece kan også fås på andre sprog: Engelsk, Arabisk, Farsi, Polsk og Somali

Børnelægerne børnetips ved sygdom

Børnelægerens Børnetips er otte korte film, der samler alle de bedste råd om at have syge børn. filmene omhandler ondt i halsen, feber, ondt i mave, ondt i øret, opkast og diarre, røde øjne, udslæt, vejrtrækningsbesvær og coronavirus. Her kan du få børnelægers tips og råd til, hvad du selv kan gøre og skal være opmærksom på, når dit barn er syg. I de små film får du også vejledning i, hvornår du skal kontakte din egen læge, akuttelefon/lægevagt eller 112. 

Filmene om råd og vejledning er på både dansk, engelsk og arabisk

Filmene fra børnelægerne kan du se her

Forstoppelse

Cirka 20 % af alle børn og unge mellem 4 og 18 år, har på et eller andet tidspunkt haft forstoppelse. 

5 % har en underliggende lidelse som grund til deres forstoppelse, men  95 % kaldes funktionel forstoppelse og skyldes ikke nogen (organisk) sygdom.

Hos de 95 % af børnene, hvor der ikke er nogen underliggende lidelse kan årsagerne være mange:

  • Dårlige toiletforhold som gør at børnene "holder sig" og derved ikke kommer på toilettet når trangen er der
  • At barnet ikke sidder godt og afslappet på toilettet, med støtte til fødderne
  • At de bliver forstyrret på toilettet
  • Hvis kosten indeholder for lidt fibre
  • At barnet får for lidt væske
  • At barnet bevæger sig for lidt
  • Smerter ved afføring, for eksempel på grund af en rift i lukkemusklen ( så de holder afføringen inde).​

Du kan læse mere om forstoppelse på drillemaven.dk

Vådligger - inkontinens

Inkontinens er et udbredt problem. Undersøgelser viser, at cirka 15% af alle danske børn ved skolestart har problemer med tisseuheld i dagtimerne og/eller om natten, og at 4% af alle børn i samme aldersgruppe lider af ufrivillig afføring. I sundhedsfagligt sprog kalder vi det inkontinens, når barnet tisser eller har afføring i bukserne.

Inkontinens har ikke en psykisk årsag. Dit barn tisser ikke eller har afføring i bukserne på grund af psykiske problemer, eller fordi det er for dovent til at gå på toilettet. Der er oftest en fysisk grund til det, og den er vigtig at få afklaret, så dit barn kan få den rette hjælp.

Her kan du kan læse og hører mere om inkontinens og behandling.

 

Dansk sundhedstjeneste Sydslesvig

Danske sundhedstjeneste for Sydslesvig har et sundhedstilbud for mindretallets børn, unge og deres familier. Der tilbydes undersøgelse, rådgivning og vejledning ved spørgsmål om sygdom, sundhed samt barnets udvikling.

Teamet består af skolesygeplejersker, skolelæger, tandlæge, tandplejere, og socialrådgivere.

Her har du mulighed for at læse mere om den danske sundhedstjeneste i Sydslesvig

App

Sygehus Sønderjylland har en App "Mit Sygehus" hvor der er mange forskellige beskrivelser og oplysninger omkring børn og unge. For eksempel omkring astma og allergi, diabetes, smerter og funktionelle lidelser

Se vejledning til at hente App her

Når du har hentet App'en, følg da nedenstående:

1. Vælg Sygehus Sønderjylland

2. Vælg Børn og Unge, - se under menu

Sikker trafik

På hjemmesiden fra Rådet for Sikker Trafik finder du råd og vejledning om sikker trafik, for børn både i bil, på cykel og til fods.

Se siden om autostole og sikker trafik i bil

Madpakke

En skoledag kræver meget energi til dit barn, derfor har dit barn også brug for en god madpakke. Bliv inspireret på fødevarestyrelsens hjemmesiden, med gode ideer til madpakken, lavet ud fra anbefalede kostråd.

Gi' madpakken en hånd

Julemærkehjem

Er dit barn mellem 7 og 14 år og har brug for at lære noget om sunde kostvaner, motion hvordan man tackler ensomhed og mobning? Så har du mulighed for at søge om et ophold til dit barn på Julemærkehjemmet i Kollund.

Se mere om Julemærkehjemmet i Kollund

Gode skærmvaner i familien

Har I styr på skærmen i jeres familie?

Som forældre kan det nogle gange være en udfordring at finde ud af, hvordan balancen skal være mellem skærmtid og ikke skærmtid i familien.

Det er fx en god idé at børn ikke bruger skærm lige op til sovetid. Vi ved også, at det giver en dårligere søvn, hvis man bruger sin skærm i løbet at natten.

Her på siden kan du finde materialer om Sundhedsstyrelsens anbefalinger for brug af skærm i familien. Materialerne er lavet til småbørnsforældre, der har børn i alderen 0-5 år og til forældre der har skolebørn i alderen 6-15 år .

Sundhedsstyrelsens nye kampagne ’Styr på skærm’ præsenterer her på siden nogle gode råd til, hvordan man kan aftale nogle skærmvaner med sine børn.

Læs mere om sundhedsstyrelsens anbefalinger her - Styr på skærmen

Pubertet

Sundhedsstyrelsen har udgivet en guide om teenagers udvikling.

Læs teenageguiden fra Sundhedsstyrelsen

Sex og samfund har lavet rigtig mange små film og beskrivelser om køn, krop, sex og seksualitet. På deres hjemmeside  "Det er min krop" vil både forældre, børn og unge kunne få oplysninger om kroppens fysiske og psykiske forandringer fra barn til voksen.

Går til hjemmesiden determinkrop.dk her

Seksualitet

Som ung er viden om seksuel sundhed vigtig, både hvordan du passer på dig selv og din partner. Få hurtig besked om, hvilken prævention der egner sig til dig. Tjek også, om det kan være en sexsygdom, når det svier og klør. 

Mulighed for gratis download til din mobiltelefon.

Læs eller download mere om prævention her

Lus

Når dit barn går i skole, vil nogle jævnligt opleve deres barn bliver smittet med lus. Andre bliver kun sjældent smittet. Når dit barn er under behandling, må det atter komme i skole. 

Læs mere om forebyggelse og behandling af lus 

Selvhjælp Sydvest

Selvhjælp Sydvest er en frivillig social forening, der giver mulighed for at mødes med andre mennesker. Selvhjælpsgrupper er erfaringsdelingsgrupper, hvor man mødes om et fælles emne eller vanskelige livssituationer som fx sorg, sygdom eller skilsmisse. Der er typisk 4-8 deltagerne, som sammen har ansvaret for, at gruppen fungerer – med tillid til hinanden og respekt for forskellighed.

Selvhjælpsgrupper er ikke professionel behandling eller terapi, men et trygt og ligeværdigt rum, hvor der er mulighed for at dele erfaringer, udfordringer, sorger og glæder med folk, som er i samme situation som én selv.

Sorggrupper for børn og unge

Sorggruppen er et trygt fællesskab, hvor du mødes med andre børn og unge, der også har mistet et menneske, de holder af.

I sorggruppen deler vi vores følelser, tanker og erfaringer med hinanden om alt det, de kan være svært samtidig med, at vi hygger os sammen – og du vil opleve, at du
ikke er alene. Der er andre, der har det lige som dig.

Det praktiske

Når vi mødes, er vi typisk 4-8 børn eller unge og der er altid to voksne, frivillige gruppeledere med. De voksne forbereder forskellige øvelser og aktiviteter, og vi vil gennem samtale, leg, tegning, højtlæsning, film, musik mm. hjælpe hinanden til bedre at kunne håndtere sorgen og de mange følelser.

Du kan læse mere om sorggrupper for børn og unge her

Når børn blomstrer

Trivselsgruppen er et trygt og sjovt fællesskab, hvor du mødes med andre børn og unge, der også oplever, at livet kan være bøvlet indimellem.

Hvad laver vi i trivselsgruppen?
I trivselsgruppen deler vi vores tanker, oplevelser og erfaringer med hinanden. Det kan være rart at mødes med nogen, som står i samme situation, og du vil opleve i gruppen, at du ikke er alene. Vi støtter og hjælper hinanden.

Vi vil også blive klogere på os selv og mere glade, da vi skal lære om de mange styrker, vi har indeni. Styrkerne er lidt som superkræfter. De kan hjælpe os med at håndtere svære situationer og lære os noget om, hvordan vi kan sige fra over for dem, der fx mobber eller behandler os på en måde, som vi ikke ønsker.
Og der er ingen, der kan tage styrkerne fra os, de er nemlig vores egne. Undervejs lærer vi at se os selv i et meget mere positivt lys. Vi blomstrer op!

Det praktiske
Vi er typisk mellem 4-8 børn i en gruppe, 2 voksne gruppeledere som forbereder forskellige øvelser og aktiviteter. Vi mødes én gang om ugen i halvanden time, 10 gange i alt. Gruppen sammensættes efter alder/klassetrin, så vidt det er muligt.

Du kan læse mere om Trivselsgruppen "Når børn blomstre" her

Alkohol, misbrug i familien

Rådgivningscenter Tønder står til rådighed, hvis du er pårørende til en misbruger og har brug for hjælp - eller selv har et misbrug og gerne vil ændre herpå.  Der er mange forskellige tilbud, der alle er gratis og kan være anonym.

Kontakt til Rådgivningscenter Tønder

Er du mellem 15-25 år og har du brug for rådgivning omkring misbrug af alkohol i familien er Ballast en mulighed. 

Læs mere om Ballast her

TUBA står for Terapi og rådgivning for Unge, der er Børn af Alkohol- og stofmisbrugere. Vi hjælper unge mellem 14 og 35 år, der er vokset op i en familie med alkohol- eller stofmisbrug.

TUBA yder individuel og gruppeterapi i 33 afdelinger fordelt rundt i Danmark. Online kan unge få rådgivning via chat, SMS og brevkasse i TUBA. Rådgivning og terapi er gratis.

Kontakt til TUBA

En ud af tre danskere kender ikke grænsen for, hvornår man drikker for meget og hver anden dansker vil selv gøre noget ved.  Alkohol & Samfund med støtte fra Tryg Fonden har udviklet AlkoLog. En app som hjælper med at holde styr på, hvor meget man drikker og giver tips til, hvordan man kan skære ned. I app'en kan man indtaste de genstande man drikker, hvornår man typisk gør det og i hvilke sammenhænge. App’en sender også remindere til ens telefon og kommer med tips til, hvordan man skærer ned på forbruget. Alene det at indtaste dine genstande, har ofte en positiv effekt på, hvor meget du drikker.  Download gratis AlkoLog herunder

Download AlkoLog gratis IOS-Apple

Download AlkoLog gratis Android - Google Play

Nikotin - snus - tobak

Nikotin er farligt for dit barn

Snus, snulle, skive, træstamme, puff bar, vape eller daus. Der findes mange måder at tale om nikotinprodukter på. Men selvom slang kan være harmløst, er nikotin farligt. Nikotin kan påvirke den unge hjerne og øge risikoen for angst og depression.

Nikotin har en skadelig indflydelse på udviklingen af den unge hjerne. Forskning peger på, at der er en sammenhæng mellem brug af nikotin og psykisk sygdom som angst, depression og stress. Nikotin er yderst afhængighedsskabende, og det er meget svært at stoppe med at bruge nikotin, når man først er startet.

Flere og flere børn og unge bruger snus, nikotinposer, e-cigaretter og vapes

Det er ulovligt at sælge alle former for nikotin til unge under 18 år, men de seneste år er brugen af nikotinprodukter steget markant blandt børn og unge. Mange udvikler et dagligt eller lejlighedsvist forbrug af nikotin, som fx nikotinposer eller vapes – og flere starter et forbrug, selvom de ikke tidligere har røget cigaretter.

Se filmen her og bliv klogere på nikotinprodukter, slang og skadevirkninger.

Snus

De unge kalder produkter, der sælges i poser, for ”snus”, selvom det oftest ikke er snus, men nikotinposer eller tyggetobak. Snus fås i mange styrker og kan indeholde lige så meget eller mere nikotin end cigaretter. Nogle nikotinposer indeholder nikotinsalte, som gør nikotinen lettere tilgængelig for hurtigt optag i blodet, giver et nikotinkick og øger risikoen for at blive afhængig. Nikotin er et stærkt afhængighedsskabende stof. 

Ved rygning, hvor nikotinet optages gennem lungernes alveoler, rammer nikotinen hjernen allerede efter 10 sekunder, og virkningen indtræffer. Når man bruger snus, så optages nikotinen gennem mundslimhinden, og på den måde kommer det ud i blodet og det rammer hjernen. Optagelsen af nikotinen går langsommere end ved rygning. Til gengæld holder virkningen længere. Jo større mængder hjernen udsættes for, jo hurtigere vil afhængigheden udvikle sig.

Der er mange myter omkring snus, dem kan du læse om her

Ændring af forbrug

Det er forskelligt, hvordan man nemmest stopper med at snuse. For nogle vil det være en god idé at  stoppe fra den ene dag til den anden. For andre kan det tage længere tid, hvor man måske starter med at skære ned på snusen.

Ønsker du eller dit barn at ændre dine rygevaner eller stoppe med brug af snus og andre nikotinprodukter, så er der hjælp at hente.

Du kan sende en sms med teksten ”Rygestop” eller ”Snusfri”, til 1231, så bliver du ringet op af en rådgiver i løbet af 1-3 hverdage.

Sundhedsstyrelsen og Tønder Kommune har også andre tilbud. Dem kan du læse  mere om herunder.

Her kan du læse mere om Tønder kommunes tilbud om rygestop

Kontakt til Stoplinien sker her

Har kan du få viden om ændring af vaner ved kontakt til "snusfornuft"

Bliv fri af din nikotinafhængighed – rådgivningen er kun et opkald væk

– ring nu på 80 31 31 31.  

Åben anonym rådgivning

I PPR Tønder er der mulighed for anonym, gratis rådgivning, enten ved fremmøde eller telehenvendelse. Åben Rådgivning er et tilbud til familier, børn og unge. Åben Rådgivning er bemandet af psykologer og pædagogiske konsulenter. Rådgivningen kan fx handle om

  • børns opdragelse, trivsel og udvikling
  • forældrenes indbyrdes forhold, og barnets oplevelse heraf
  • skilsmisse
  • udfordringer i forhold til at være ung
  • reaktioner på fx sygdomsforløb eller andet omkring barnet og familien
  • læringsmæssige problemstillinger

Her kan du læse mere om muligheden og book tid til rådgivning

Traumatiserede børn

Er du forældre til et barn der har været igennem traumatiserende oplevelser kan du i App' Parent-Guide fra Red Cross få hjælp.

For download af App se her

Headspace

Headspace er nogen at tale med for alle børn og unge mellem 12 og 25 år. Man kan komme hos os i et af vores centre eller chatte med os for at dele tanker, som det er svært at dele med andre.

Intet er for stort eller småt, og det er dig som ung, som bestemmer, hvad vi skal tale om.

Headspace er desuden gratis og uforpligtende. Og man kan være anonym, hvis man ønsker det.

Her kan du læse mere om headspace og gå til deres hjemmeside 

Familieværkstedet

Frelsens Hær og Tønder Kommune har sammen åbnet et Familieværksted på Østergade 69 i Tønder. Familieværkstedet er et forum for familier og deres børn. Formålet er at hjælpe og støtte familier der har svært ved at klare familiens og hverdagens udfordringer.  Familieværkstedet er for hele familien. Både enlige og par med små og store børn. Alle er velkomne uanset etnisk baggrund og tro. I Familieværkstedet spiser vi sammen og laver kreative aktiviteter. Vi danner netværk og skaber forandring sammen. Der er bl.a. mulighed for deltagelse i:

Unge café - voksen café - lektiehjælp - job café - mentorordning - økonomisk rådgivning - hjemmebesøg/samtaler - akut hjælp til praktiske opgave, læse breve, indkøb og meget andet.

Interesserede kan kontakte Familieværksted direkte på adressen, Østergade 69 i Tønder eller kontakte Kajta Quilty på 31423063 eller Trine Grøn Sørensen på 31426594

Familieudvikling

Partelefon

Er parforholdet under pres, og har i brug for hjælp til at komme videre? Så er der mulighed for gratis anonym rådgivning via partelefonen

Kontakt til partelefonen

Skilsmisse

Tønder Kommune tilbyder gratis digital skilsmissehjælp til alle borgere. Hvis du/i overvejer skilsmisse, er midt i processen eller er blevet skilt, så er der hjælp at hente. Samarbejde efter Skilsmisse (SES) er en evidensbaseret digital platform, som hjælper skilsmisseforældre med at håndtere egne udfordringer, blive bedre til at forstå og støtte deres børn samt undgå typiske faldgruber i forældresamarbejdet. Platformen er udgivet på dansk, engelsk og arabisk.

Som pårørende vil der også være hjælp at hente.

Du kan gå til den digitale platform her