Tilbage

Fødselsreaktioner

Sundhedsplejerskerne i Tønder Kommune arbejder med tidlig opsporing af fødselsreaktioner.

En række undersøgelser viser at 10-14% af nybagte mødre oplever depressive reaktioner indenfor det første år efter barnets fødsel. Nyere forskning peger på at 7-8% af nybagte fædre oplever depressive reaktioner. 

I sundhedsplejen tilbyder vi screening af forældre i graviditeten og den nybagte mor som den nybagte far, når jeres barn er cirka 2 måneder. Dette foregår ved at du/I udfylder et spørgeskema, som efterfølgende vil være et udgangspunkt for en samtale om dit/jeres psykiske velbefindende.  

Hvilke reaktioner kan man have efter fødslen

Hvornår kan man få en fødselsreaktion

Symptomer på en fødselsreaktion kan vise sig allerede i graviditeten. Andre får symptomer lige efter fødslen og nogle først flere måneder efter. En fødselsreaktion er lidelsesfuld og belaster udover den ramte også den tidlige kontakt til barnet og familiens trivsel som helhed. 

Det er vigtigt at du taler med nogen

En svær fødselsreaktion kan udvikle sig til en depression hvis den ikke bliver behandlet. Tal med din familie, dine venner eller din læge. Sundhedsplejersken/jordemoderen har også erfaring med fødselsreaktioner. Hvis dine svar fra spørgeskemaet viser at du har det svært, vil sundhedsplejersken/jordemoderen tage en samtale med dig og din partner og fortælle hvilke muligheder der er for hjælp. Sundhedsplejersken/jordemoderen har også mulighed for at henvise dig til din læge eller til samtaleforløb i sundhedsafdelingen. 

Fødselsdepression

Pskylog Svend Åge Madsen fortæller om fødselsdepression

Hvordan kommer du videre

Tag imod al den praktiske hjælp du kan få i hverdagen for eksempel: 

  • Lad din partner passe barnet mest muligt
  • Få hjælp til husarbejde, indkøb, rengøring mv. 
  • Gå en tur hver dag.

En fødselsreaktion eller depression går over. Der er forskel på hvor længe det varer, det kommer an på hvor svær tilstanden er og hvilken hjælp man får. Helbredelse begynder når man får taget hul på at få talt om hvordan man har det. Hvis du oplever symptomer efter fødslen kan du tale med din egen læge eller din sundhedsplejerske.

Symptomer i graviditeten

Både den kommende mor og den kommende far kan opleve symptomer på en fødselsreaktion i graviditeten. Symptomerne vil ofte være de samme som beskrevet efter fødslen. Hvis du oplever symptomer i graviditeten er det også vigtigt at få hjælp, du kan for eksempel tale med din familie, din jordemoder eller din egen læge. Der vil også være mulighed for at søge om online behandling, ved psykiatrien i Region Syddanmark 

Læs mere om behandling af angst eller depression over internettet her

Internetpsykiatri

Du kan også kontakte psykiatrien i Region Syddanmark der tilbyder behandling af angst og depression. Der tilbydes effektiv behandling af let til moderat depression, som foregår via et online selvhjælps program. Igennem programmet gennemgår du en række behandlingstrin fra din computer eller tablet. Du får tilknyttet en psykolog, som skriftligt støtter dig igennem behandlingsforløbet. Selve behandlingen er baseret på kognitiv adfærdsterapi. For at bruge internetpsykiatrien skal du udfylde et ansøgningsskema, der bliver gennemgået, hvorefter du får svar via e-Boks om hvorvidt du kan tilbydes behandling online. Behandlingen tager typisk 10-12 uger og kræver adgang til computer eller tablet med webkamera og mikrofon samt stabil internetforbindelse adgang.

Du kan søge om behandling her